Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Βελονισμός απο μή γιατρούς - κίνδυνος για την υγεία !

           
    Ο βελονισμός τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ως μία πολύ επιτυχημένη ιατρική πρακτική για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δυστυχώς μαζί με τη δημοφιλία του αυξάνονται και οι περιπτώσεις ανθρώπων που χωρίς να έχουν τις κατάληλλες πιστοποιήσεις, χωρίς να είναι δηλαδή γιατροί, πραγματοποιούν βελονισμούς παράνομα.

Οπως χαρακτηριστακά ανφέρθηκαν, σε συνέντευξη τύπου τον Μάιο 2013, απο τον πρόεδρο του  Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Βορείου Ελλάδος :

 " Η εφαρμογή βελονισμού από μη γιατρό εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες, συνιστά αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και διώκεται ποινικά. Για αυτό όσοι θέλουν να κάνουν βελονισμό θα πρέπει να απευθύνονται ή στα νοσοκομεία όπου γίνεται βελονισμός ή σε ιδιώτες βελονιστές-γιατρούς."
  Παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη 40-50 μη γιατροί κάνουν βελονισμό αλλά δεν έχει υποβληθεί καμία καταγγελία από ασθενή στον Ιατρικό Σύλλογο ή στην Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού Βορείου Ελλάδος.

          Να σημειωθεί ότι οι βελονιστές γιατροί δεν χρησιμοποιούν τον βελονισμό εναλλακτικά αλλά συμπληρωματικά παράλληλα με τη συμβατική θεραπεία. Ο βελονισμός ενδείκνυται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για 55 παθήσεις ανάμεσα στις οποίες οι λειτουργικοί πόνοι (πονοκέφαλοι, αυχεναλγίες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, πόνοι στο γόνατο, τον αγκώνα και τα σφυρά), ψυχοσωματικής αιτιολογίας νόσους όπως γαστρίτιδες, έλκος, άσθμα και βρογχίτιδες καθώς και για παρέσεις και παραλύσεις. Ενδείκνυται επίσης για την διακοπή του καπνίσματος, για αδυνάτισμα και για ιγμορίτιδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου